Statistika

Otrdien, 2. jūlijā, Valsts robežsardzes amatpersonas novērsušas 51 cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas – Baltkrievijas valsts robežu, kopumā šogad no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 2668 cilvēki.

Kopumā šogad humānu apsvērumu dēļ uzņemti 12 cilvēki.

Uz ārējām robežām un valsts iekšienē konstatēja 43 likumpārkāpējus. Uz ārējām robežām konstatēti 17 robežpārkāpēji, tajā skaitā:

  • Konstatēti divi ārzemnieki ar viltotiem dokumentiem

Pāternieku robežkontroles punktā un valsts iekšienē, veicot imigrācijas kontroli, tika konstatēts, ka Latvijā ieceļojošais Uzbekistānas pilsonis robežsargiem uzrādīja viltotu automašīnas un piekabes Starptautiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas polisi, savukārt Moldovas pilsonis imigrācijas dienesta amatpersonām uzrādīja viltotu transportlīdzekļa vadītāja apliecību. Par viltotu dokumentu izmantošanu uzsākts kriminālprocess, viena persona saukta pie  administratīvās atbildības. Abos gadījumos viltotie dokumenti izņemti.

  • Ieceļošana Latvijā liegta pieciem ārzemniekiem

Lidostas “Rīga”, Terehovas, Grebņevas un Pāternieku robežkontroles punktā ieceļošana Latvijā liegta vienam  Moldovas pilsonim, jo ārzemnieks nevarēja pamatot uzturēšanās mērķi un apstākļus, vienai Baltkrievijas pilsonei, jo nebija derīgas vīzas vai uzturēšanā atļaujas. Vēl diviem Ukrainas un vienam Krievijas pilsonim ieceļošana Latvijā liegta drošības apsvērumu dēļ. Personas atgrieztas uz izceļošanas valstīm.

  • Uzturēšanās nosacījumu pārkāpumi konstatēti pieciem ārzemniekiem

Lidostas “Rīga” un Terehovas robežkontroles punktā konstatēts, ka vienam Krievijas un vienam Uzbekistānas pilsoņim nav derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas, viens Ukrainas pilsonis pārsniedzis bezvīzu režīmā atļauto uzturēšanās laiku, savukārt divi Azerbaidžānas pilsoņi pārsnieguši vīzās noteikto uzturēšanās laiku. Personas sauktas pie administratīvās atbildības.

  • Izceļošana no valsts liegta vienai personai

Lidostas “Rīga” robežkontroles punktā konstatēts, ka vienai uz Londonu izceļojošai Latvijas pilsonei ceļošanas dokumenti nebija derīgi ceļošanai uz Lielbritāniju. Personai liegta izceļošana no valsts.

Veicot imigrācijas kontroles pasākumus valsts iekšienē, ieceļošanas vai uzturēšanās noteikumu pārkāpumi konstatēti 6 personām –  diviem Krievijas, trīs Somālijas un vienam Krievijas pilsonim.

Par pārkāpumiem transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu ekspluatācijas jomā Valsts robežsardzes amatpersonas saukušas pie administratīvās atbildības vai liegušas šķērsot robežu 20 personām– 10 Baltkrievijas, trīs Latvijas, diviem Kazahstānas, vienam Krievijas, vienam Polijas, vienam Uzbekistānas, vienam Serbijas un vienam Vācijas pilsonim.

Sagatavoja:

Inga Bēķe,

Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Stratēģiskās attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore, 

mob. 20364206, e-pasts: inga.beke@rs.gov.lv