Statistika

Otrdien, 24. septembrī, Valsts robežsardzes amatpersonas novērsušas 0 cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas – Baltkrievijas valsts robežu, kopumā šogad no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 4459 cilvēki.

Kopumā šogad humānu apsvērumu dēļ uzņemti 16 cilvēki.

Uz ārējām robežām un valsts iekšienē konstatēja 45 likumpārkāpējus. Uz ārējām robežām konstatēti 20 robežpārkāpēji, tajā skaitā:

  • Konstatēts divi ārzemnieki ar viltotiem dokumentiem

Terehovas robežkontroles punktā konstatēts viens no Latvijas izceļojošs Moldovas pilsonis, kurš robežsargiem uzrādīja viltotu Moldovas transportlīdzekļa vadītāja apliecību. Savukārt Lidostas “Rīga” robežkontroles punktā, veicot ieceļojošo pasažieru profilēšanu Šengenas terminālī, konstatēts Sīrijas pilsonis, kuri robežsargiem uzrādīja viltotu Sīrijas pilsoņa pasi un Zviedrijas uzturēšanās atļauju.  Abos gadījumos par viltotu dokumentu izmantošanu uzsākti kriminālprocesi.

  • Ieceļošana Latvijā liegta deviņiem ārzemniekiem

Terehovas un Pāternieku robežkontroles punktos ieceļošana Latvijā tika liegta vienam Krievijas pilsonim, jo viņam nebija derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas. Vēl vienam Krievijas pilsonim ieceļošana tika liegta, jo viņš nevarēja uzrādīt dokumentus, kas apliecinātu uzturēšanās mērķi un apstākļus (nebija viesnīcas rezervācijas, atpakaļceļa biļetes, kā arī nevarēja pierādīt nepieciešamos finanšu līdzekļus). Savukārt četriem Baltkrievijas, diviem Krievijas un vienam Gruzijas pilsonim ieceļošana tika liegta drošības apsvērumu dēļ. Personas atgrieztas uz izceļošanas valstīm.

  • Uzturēšanās nosacījumu pārkāpumi konstatēti pieciem ārzemniekiem

Lidostas „Rīga”, Grebņevas un Terehovas robežkontroles punktā konstatēts viens Uzbekistānas, viens Mongolijas, viens Krievijas, viens Ukrainas un viens Ķīnas pilsonis, kuri bija pārkāpuši uzturēšanās nosacījumus (nebija derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas, pārsniegts noteiktais uzturēšanās laiks) Šengenas zonas valstīs. Lietvedība administratīvā pārkāpuma lietās attiecībā uz Ukrainas un Ķīnas pilsoņiem netika uzsākta, bet pārējos gadījumos personas tika sauktas pie administratīvās atbildības.

Veicot imigrācijas kontroles pasākumus valsts iekšienē, ieceļošanas vai uzturēšanās noteikumu pārkāpumi konstatēti astoņām personām –diviem Indijas, diviem Venecuēlas, vienam Igaunijas, vienam Pakistānas, vienam Tadžikistānas un vienam Ukrainas pilsonim.

Par pārkāpumiem transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu ekspluatācijas jomā Valsts robežsardzes amatpersonas saukušas pie administratīvās atbildības vai liegušas šķērsot robežu 17 personām – četriem Baltkrievijas, diviem Latvijas, diviem Lietuvas, vienam Krievijas, vienam Igaunijas, vienam Bulgārijas, vienam Gruzijas, vienam Kirgizstānas, vienam Moldovas, vienam Nīderlandes, vienam Uzbekistānas un vienam Vācijas pilsonim.

Sagatavoja:

Inga Bēķe,

Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Stratēģiskās attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore, 

mob. 20364206, e-pasts: inga.beke@rs.gov.lv