PALIKS DZĪVĪBAS VIDŪ TAVS DARBĪGAIS GĀJUMS,

JO TIK AUGLĪGU MŪŽU JAU NEIZDZĒŠ RIETS,

UN CAUR KOKIEM UN BĒRNIEM BŪS TURPINĀJUMS

TAI SAULAINAI GAITAI, KO BEIDZI TU IET.

 /K.APŠUKRŪMA/

 

2021. gada 31. oktobrī mūžībā devās Valsts robežsardzes virsnieks, Viestura ordeņa komandieris pulkvedis Jānis Kononovs.

Kopš Latvijas Republikas atjaunošanas pirmssākumiem Jānis Kononovs aktīvi darbojās Latvijas aizsardzības jomā, bet tieši Valsts robežsardzē viņš savu dienestu sāka jau kā pulkvedis 2000. gada 3. novembrī.

Pirmais Jāņa Kononova amats Valsts robežsardzē bija Valsts robežsardzes Rēzeknes robežsargu skolas priekšnieka vietnieks, savukārt no 2002. gada 6. jūlija pulkvedis Jānis Kononovs trīs gadus vadīja Valsts robežsardzes koledžas Robežsargu skolu, aktīvi veicot jauno robežsargu sagatavošanu dienestam Valsts robežsardzē.

2005. gada 1. martā pulkvedis Jānis Kononovs ar Valdības rīkojumu tika iecelts par Latvijas Republikas Robežas pilnvaroto pārstāvi uz Latvijas Republikas - Krievijas Federācijas robežas.  Pulkvedis Jānis Kononovs ieņēma šo amatu vairāk kā desmit gadus līdz 2016. gada 30. decembrim, veidojot unikālu un pozitīvu pieredzi, kuras nozīme ir atzīmēta un novērtēta ne vien Latvijā, bet arī ārpus tās robežām.

Pildot Valsts robežas pilnvarotā pienākumus, pulkvedis Jānis Kononovs uzrādīja augstu profesionalitāti, dziļu kompetenci un valstsvīra cienīgu stāju, inteliģenci un nelokāmību, risinot jautājumus, kas skar valsts robežas drošības intereses. Lielā mērā pateicoties tieši pulkveža Jāņa Kononova personības īpašībām un ievērojamām darbaspējām,  izveidotā efektīvā sadarbība starp Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas kompetento dienestu struktūrvienībām kļuvusi par vienu no valsts robežas drošības pamatelementiem.

Neaizmirstams un neizmērojams ir pulkveža Jāņa Kononova devums darbojoties Latvijas Republikas – Krievijas Federācijas Kopīgās demarkācijas komisijas sastāvā, kuras darbības rezultāts ir tāds, ka visa Latvijas Republikas – Krievijas Federācijas valsts robeža ir nostiprināta tiesību dokumentos, precīzi noteikta dabā un iezīmēta apvidū ar  robežzīmēm.

Dienesta laikā Jānis Kononovs apliecināja sevi kā nosvērtu un stingru virsnieku, prasmīgu starpvalstu attiecību uzturētāju, efektīvu organizatoru, savā ziņā unikālu  amatpersonu, kura devumu Valsts robežsardzes darbības attīstībā  un pilnveidošanā vērtēs nākamās paaudzes.

Par pašaizliedzīgu un nevainojamu dienesta uzdevumu izpildi un izciliem sasniegumiem dienestā, pulkvedis Jānis Kononovs tika daudzkārt apbalvots ar augstiem  iestāžu apbalvojumiem, tajā skaita ar Iekšlietu ministrijas Zelta „Goda zīmi” par ieguldījumu valsts politikas īstenošanā, kārtības, drošības un likumības nodrošināšanā; “Valsts robežsardzes Krūšu nozīmi”, “Otrās šķiras Robežsargu Atzinības krustu”, Valsts robežsardzes Krūšu zīmi „Par ieguldījumu Schengen acguis ieviešanā”, III pakāpes robežsargu nopelnu zīmi “Par izcilību dienestā” , kā arī Valsts robežsardzes apbalvojumu „Latvijas Valsts robežsardzes 100”.

Būtiskākais pulkveža Jāņa Kononova ieguldījuma novērtējums ir viņam piešķirtais valsts apbalvojums – III šķiras Viestura ordenis, ieceļot pulkvedi Jāni Kononovu par Ordeņa komandieri.

Efektīvs Robežpilnvaroto aparāta darbības mehānisms un robežu demarkācijas piemērs ir ticis atzīmēts kā pozitīvs sadarbības piemērs gan Eiropas Savienībā, gan kalpo par paraugu citām jaunizveidotām valstīm, daudzās no kurām pulkvedis Jānis Kononovs ir vadījis lekcijas un dalījies ar pieredzi starptautisko projektu ietvaros, atstājot atmiņas un milzīgu iespaidu uz šo valstu speciālistiem ar savu pārliecību, kompetenci un spēju izskaidrot komplicētās robežu lietas uz Latvijas piemēra skaidrā un saprotamā valodā.

Dodoties godam pelnītā izdienas pensijā pulkvedis Jānis Kononovs sirdī un darbos palika Latvijas  patriots un no 2018. gada līdz 2020. gadam viņš strādāja Valsts robežsardzes koledžā, nu jau civilā amatā, pasniedzot koledžas kadetiem – jaunajiem robežsargiem un jaunajiem virsniekiem Robežsardzes vēsturi, patriotismu un  valstisko audzināšanu.

Neapšaubāmi, ka Jānim Kononovam piemita harisma, jo nav tādu izcilību raksturojošu epitetu, kas neiederētos blakus Jāņa Kononova vārdam, raksturojot viņu kā virsnieku, vēsturnieku, patriotu, arī muzikantu un joku dzinēju, arī sirsnīgu kolēģi, kaut brīžiem ironisku, dzēlīgu un neiecietīgu pret slinkumu, paviršību, nekompetenci vai negodīgumu savā darbā, tomēr vienlaicīgi apveltītu ar dziļu  cilvēciskumu un labestību.

Caur personīgas pieredzes prizmu, caur savu pārliecību, dzimtenes mīlestību un dzīves gudrību Jānis Kononovs mācīja jaunajiem robežsargiem, un ne tikai viņiem, bet arī bieži vien saviem kolēģiem, kā būt patiesiem pret sevi un apkārtējiem, kā būt nelokāmiem  savas valsts un tās robežas aizstāvjiem, kā pildīt doto robežsarga zvērestu, ko pats Jānis Kononovs izpildīja līdz galam.

Kolēģi un draugi Jāni  atcerēsies kā īstu virsnieku un cilvēku ar lielo burtu. Mums visiem pietrūks viņa zināšanu, atbalsta, dzīves gudrības un vieduma, viņa zināšanu un vēsturiskās atmiņas. Iekārtotā Latvijas valsts robeža paliek kā mūžīgs piemineklis pulkvedim Jānim Kononovam 

 

Izsakām visdziļāko līdzjūtību Jāņa Kononova tuviniekiem — ģimenei, draugiem un visiem, kam sāp Jāņa Kononova pāragrā aiziešana.

 

Valsts robežsardzes

kolektīvs

 

 

J. Kononova piemiņai tapušas foto atmiņas par dienesta gaitu Valsts robežsardzē un Valsts robežsardzes koledžā.